Profiel

Onno Donkers studeerde af in 1999 als interieurontwerper aan de Design Academy Eindhoven in Nederland. In 2000 vestigde hij zich in Rotterdam, waar hij zijn eigen ontwerpstudio startte. In het begin van zijn carrière werkte Onno Donkers voor a.o. Ulf Moritz en atelier Vincent de Rijk, waar hij modellen maakte voor o.a. MVRDV en OMA. Hij werkte ook aan projecten voor Vitra en Kreo bij Jongeriuslab.

Na het interieur te hebben ontworpen voor restaurant ‘Proef’ van Marije Vogelzang en Piet Hekker, specialiseerde Onno Donkers zich verder in interieur- en meubelontwerpen voor specifieke plekken.

De ontwerpen van Onno Donkers onderscheiden zich door hun hoge mate van functionaliteit, verrassend materiaalgebruik en een eerlijke constructie. Hij heeft een scherp oog voor verhouding, detail en het gebruik van kleur in combinatie met materialen. Zijn ontwerpen stralen eenvoud en sfeer uit.

Naast ontwerper is Onno Donkers ook maker. Kennis van materialen en “weten hoe je dingen maakt” dragen volgens hem bij tot een goed ontwerp. Ook het werken met (schaal)modellen en echte materialen tijdens het ontwerpproces maakt het verschil. Op die manier kun je direct reageren op wat je doet. Onno Donkers wil doordringen tot de essentie van wat het meubelstuk of het interieur moet zijn.

Still van een promotiefilm voor Schiedam, gemaakt door Sami El Hassani.